aktuality_do_mailuarrow-backarrow-bottomauthorbasketbezbarierove_mestoblockquotebtn-arrow-backbtn-arrowcalendarcheckcheckedclosedigitalni_evidencedopravni_znaceniemailfacebookfaqfb-circlefooter-imghousehrbitovinfointuitivni_ovladanikatastralni_datalarge-arrow-bottomlinklinkedin-sidebarlinkedinlist-arrowlockloginmapamistni_komunikacemobiliar_obcemobilni_aplikacemodul_DTMmunicipalitynastaveni_roli_a_spolupracenavrhy_na_vkladnewsletterochrana_obyvatelodeslaniphonepozemkove_upravypresnostprojektantiregcountsearchservice1service2service3service4silne_zabezpeceni_a_dostupnostsmlouvy_na_klikspoluprace_nad_dokumentacispravcistavebnicisubjektysupporttechnicka_infrastrukturatriangle-bottomtrideny_odpadtwitterutilityuzemni_planverejne_osvetleniwebova_aplikaceworkerxingyoutubezadatelzelenzivotni_cyklus_stavbyzivotni_situacezrychleni_vystavby
Zpět na všechny články
DTM ČR

Digitální technická mapa může být příležitost i pro vodohospodářství

DTM přináší potenciál digitalizace dat technické i dopravní infrastruktury v České republice.

Digitální technická mapa České republiky (DTM) není jen dalším projektem. Je to monumentální krok vpřed v oblasti digitalizace dat a přináší obrovský potenciál pro všechny oblasti infrastruktury, včetně vodohospodářství. S celostátním pokrytím a 3D daty se stává DTM nejvýznamnějším projektem svého druhu v historii.

Vznik DTM byl zahájen v soukromém sektoru ve spolupráci s geodetickými firmami, a za pouhých 1,5 roku byla připravena základní datová sada, což je v kontrastu s dvacetiletým procesem vytvoření katastru obrovský úspěch. Nicméně, jako vždy, i při tvorbě DTM se spěchalo, což vyvolává řadu otázek a obav. 

Mezi ty patří otázky ohledně účelu DTM, budoucí údržby, možných nepřesností a zátěže pro všechny zúčastněné. Všechny obavy jsou ale vyváženy obrovskými přínosy, které DTM přináší – dostupností a srozumitelností dat o infrastruktuře pro širokou veřejnost.

DTM zpřístupňuje data o inženýrských sítích novým a efektivním způsobem, což může radikálně zjednodušit a zrychlit stavební procesy a územní plánování. Jednotný formát dat a 3D informace přinášejí revoluci do oblasti, která dosud fungovala na základě rozmanitých formátů.

S DTM se očekává zlepšení práce v oblasti vodohospodářství. Data o poloze a charakteristikách inženýrských sítí, včetně kanalizací a vodovodů, budou k dispozici jednotně a snadno. To umožní lepší plánování údržby, rychlejší identifikaci problémů a efektivnější řešení.

Projekt DTM ČR je nejen o modernizaci infrastruktury, ale také o transformaci procesů a přístupu k datům. Jednotná a přístupná databáze má potenciál změnit způsob, jakým budeme budovat a udržovat naši infrastrukturu v budoucnosti.

Společnost HRDLIČKA spol. s r.o., která provozuje portál mawis.eu, aktivně pracuje na implementaci DTM a nabízí řešení, která umožní efektivní práci s jejich daty. Cloudová mapová aplikace MawisGeoportal umožňuje jednoduchou a efektivní vizualizaci, publikaci, správu a sdílení geodat a souvisejících dokumentů pro široké spektrum uživatelů.

Geoportál představuje univerzální nástroj nejen pro DTM ČR ale také pro práci s:  

  • Inženýrskými sítěmi subjektu – dopravní i technická infrastruktura vlastníka s podporou vyjadřování k sítím,  
  • Pasporty majetku – data evidencí na jednom místě, ke kterým snadno připojíte dokumenty, smlouvy i fotky,  
  • Katastrem nemovitostí – nabízí pokročilé funkce a vyhledávání nad daty katastru nemovitostí, 
  • Specializovanými podkladovými mapami – všechny objekty vaší sítě je možné zobrazovat v kontextu dalších informací jako jsou letecké snímky (ortofotka), mapa záplavových území, 3D model povrchu a další a další. 

DTM ČR je nejen projektem století v oboru geodat, ale také obrovskou příležitostí pro modernizaci našeho stavebního a infrastrukturního sektoru, vodohospodářstvím nevyjímaje. Více informací naleznete na našich stránkách: www.dtmcr.cz.

Jsme připraveni vám s celou problematikou DTM ČR pomoci.

Pro získání pomoci s převodem vaší dokumentace do JVF DTM a služeb editora DTM nás kontaktujte skrze stránky:

Více podobných článků

Ukázat více